2020: ПРЕХОДЪТ ПРИКЛЮЧИ… С ДИКТАТУРА НА ТЕЛЕВИЗОРА И ПРОКУРАТУРАТА!

Рекапитулацията за България след 30 години преход.
„Наследството от социализма“ – заводи, фабрики, хотели, курорти и пр. – бяха присвоени тарикатски от няколко клана, произлезли от средите на БКП и ДС. Според доклад на Световната банка, 90% от наследството е отишло в ръцете на около 200 души, най-вече офицери от ДС. Останалите 10 % се държат от няколко стотин души, подобни на тях.
Зад тази сложна, но доходоносна операция стоят няколко велики мислители и организатори, наричани умилително „библиотекари“. Те бяха брокерите на първия етап на прехода.
След 2010г. вече нямаше нищо свястно за ограбване от наследството. По-младите и много гладни, и арогантни асистенти на „библиотекарите“ се нахвърлиха върху държавата. По-точно върху бюджета ѝ. Той и преди хранеше различни бизнес кръгове, но заради големите траншове от ЕС и различните му програми стана възможно да се усвояват милиарди за две-три години само!
За беда присъединителните фондове на ЕС ще секнат догодина. Край на безумното крадене. Това принуди младите олигарси да се заемат с по-старите си събратя. За година време Ветко Арабаджиев, Баневи, Васил Божков и още няколко подобни, както се казва на жаргон – „гризнаха дървото“. Замисълът на патриарсите „библиотекари“ е бил да се изтръскат старите, спечелени по нечист начин „чували с пари“ и да се имитира пред обществото борба с олигархията.
Пред всички герои на прехода сега престои една изключително важна задача: да не допуснат по никакъв начин ревизия на прехода! Кой каквото си е отмъкнал, замъкнал, получил, спечелил – негово си е. На националната политическа сцена не трябва да се качат политици или партии, които искат смяна на модела и ревизия. Защото след една такава ревизия следва…
Зануляване на тарикатските богатства. На практика почти никой от българските олигарси не може да докаже по разумен начин състоянието си. Тоест, с документирани сделки, платени данъци, акцизи, мита и пр. С няколко данъчни закони всички тарикати на прехода могат също да „гризнат дървото“.
От 2009г. медиите в България бяха събрани в мега холдинга на прочутия следовател, бизнесмен, народен представител, законотворец, за един ден председател на ДАНС и т.н. Свободната преса и медии се свиха до едва няколко процента! 97% от публиката е под въздействието на неговия Телевизор и Радио.
Кои всъщност стоят зад него – и това ще научим… някога.
От две – три години се наблюдава известно отрезвяване на обществото, телевизионното зомбиране вече няма същата сила. Това до голяма степен се дължи и на Интернет, и социалните мрежи. Като контра мярка „библиотекарите“ вкараха в действие няколко фабрики за тролове, маскирани като рекламни и пиар агенции. Техните „кърджалии“ със стотици /!/ профили облепнаха по всички по-големи и интересни ФБ групи. Просто няма отърване от тях, активността им явно е супер добре заплатена.
Но и това вече не дава достатъчно сигурност на млади и стари олигарси. Наблюдава се прегрупиране на известните блогъри и прочистване на интересните групи от троловете. Ако те успеят в даден момент да организират активни граждански протести от хиляди, а към тях се присъединят десетки хиляди?… Ако подобни протести продължат една – две седмици и световното медийно внимание се насочи към България… Съществува опасност правителството на Борисов и сие да падне. След това изборите ще бъдат непредсказуеми за всички: и за партиите от статуквото, и за протестърите и… за „библиотекарите“!
Последната опора на ДС олигархията остава… Прокуратурата. Съдът все още не ѝ е напълно подвластен, но главните играчи в прокуратурата са изцяло нейни.
Изборът на Гешев за главен прокурор на Републиката беше абсолютен фарс. Обществото го преглътна някак си. А може би не трябваше! От 2020 година имено Гешев ще бъде най-важната фигура в българската политика. Той и съдружниците му от името на държавата ще разкарат всички неудобни политици, партии, бизнесмени.
Да се готвят и блогърите! Те също ще изпитат гнева на държавните институции за некоректно си държание в Мрежата спрямо „добрите момчета от правителството“.
Спокойно може да се каже, че българският преход от комунизъм към демокрация завърши… с диктатура на Телевизора и на Прокуратурата.
Кои сгрешиха повече? Гражданите, че допуснаха да бъдат ограбени, и че продължават да участват сравнително безропотно в модела на олигархията? Или ДС клановете, че не се отказаха от играта си, след като вече бяха обрали наследството от социализма?
Умните крадци обикновено се омитат от местопрестъплението. Установяват се някъде надалеч и се спотайват. Оставят ограбените на спокойствие да живеят след случилото се.
Глупавите крадци обаче продължават да крадат и крадат… Когато ги уличат открито, че са крадци те стават арогантни и заплашителни. На следващия етап отмъстителни. На още по-следващия се опитват да подчинят ограбените с груба физическа сила чрез банди, наемници, държавни институции. И винаги имат първоначален успех в подлата си и неофициална война срещу гражданите.
След преминаването на една критична точка обаче гражданите преминават към открита война с олигархията! А откритите войни на милиони не могат да бъдат изгубени срещу едва няколко хиляди тарикати.
Така е било в историята още от древна Гърция, когато изобщо възниква понятието „олигархия“. Първите земеделски олигархии падат след различни кървави въстания.
Няма вечен модел на ограбване. В миналото те са продължавали по няколко хиляди години. В по-ново време едва по няколко стотин години.
През ХХ век подобни модели на тотално господство над беззащитните граждани в Европа продължиха едва по няколко десетки години. Такива бяха диктатурите на Хитлер, Франко, Салазар, Чаушеску…
Ние, сегашните поколения, със сигурност ще преживеем модела на ДС олигархията. Дори и след една открита война! Просто истината и справедливостта са на наша страна.
Въпрос на не много време само…

Андон Михайлов

Author: Mihaylov